Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego wymaga innych inwestycji – warto przygotować sobie plan działania i listę zakupów. Inne będzie wyposażenie restauracji, inne piekarni czy kawiarni. Najważniejsze różnice omawiamy poniżej.
Każdy, kto planuje założyć własną działalność gospodarczą o charakterze gastronomicznym, powinien zadbać o różne formalności, ale też skompletować odpowiednie wyposażenie. Urządzenia, sprzęty, drobne akcesoria i meble trzeba jednak odpowiednio dopasować do danego lokalu – w zależności od jego charakteru i wielkości.
Wyposażenie piekarni – co jest niezbędne?
Podstawą jest dobrej jakości, solidny i wytrzymały piec piekarsko-cukierniczy, mocny mikser, koszyki piekarnicze, krajalnice do pieczywa, ale i wagi oraz inne drobiazgi. Najważniejszy zakup to jednak piec – do wyboru są modele o różnej wielkości, mocy i możliwościach. Wybór większego urządzenia pozwoli piec jednoczesne kilkunastu tac z pieczywem. Z kolei mikser gastronomiczny znacznie ułatwi przygotowanie ciasta – maszyna wyrobi je znacznie lepiej niż człowiek. Mikser planetarny łatwo i szybko przygotuje dużą ilość ciasta.
Wyposażenie restauracji – praktyczne urządzenia
W zależności od charakteru, profilu i wielkości lokalu należy go odpowiednio wyposażyć – m.in. w pizzerii musi znaleźć się odpowiedni i wydajny piec do pieczenia pizzy, a na stołówce w hotelu bemary, które pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę potraw. Dobra restauracja o ogólnym profilu powinna posiadać piec konwekcyjny. Inne urządzenia i akcesoria muszą znaleźć się w restauracji z kuchnią grecką, inne będzie wyposażenie restauracji polskiej czy azjatyckiej. Określ swoje potrzeby, a następnie przygotuj listę zakupów.
Wyposażenie kawiarni lub cukierni
Wiemy już, jakie powinno być podstawowe wyposażenie piekarni, skupmy się zatem na kawiarni. Niezbędny jest ekspres do kawy – wydajny i solidnie wykonany – ale także piec, różne foremki, naleśnikarka i gofrownica, urządzenia chłodnicze, maszyna do lodów czy do produkcji bitej śmietany. Kawiarnie oraz cukiernie mogą mieć bardzo różnorodną ofertę i menu, dlatego warto przemyśleć wyposażenie lokalu. Część z nich oferuje też wytrawne przekąski na śniadanie czy lunch.
Wyposażenie baru – must have
Z kolei w barze nie może zabraknąć urządzeń typu bemary, sprzęty chłodzące (np. witryny chłodnicze, szafy mroźnicze itd.), kruszarka do lodu, kostkarka, blender barowy, piece, kociołki itp. Bez wyposażenia w odpowiednie, wysokiej jakości urządzenia barowe, nie można myśleć o sukcesie takiego miejsca.