inqbator.pl

Blog o biznesie, finansach i marketingu.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej
Biznes

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – wszystko to, czego nie może w niej zabraknąć.

Otwierając, bądź urządzając nowy lokal gastronomiczny czy firmę cateringową w kosztorysie należy uwzględnić kilka sprzętów, których nie może w niej zabraknąć. Większość z tych urządzeń wspomaga pracę personelu – do tych należą urządzenia drobniejszych gabarytów, takie jak szatkownica do warzyw, tarki, krajalnice do ziemniaków i pomidorów oraz inne dodatkowe urządzenia elektroniczne. Czego nie może zabraknąć w wyposażeniu kuchni gastronomicznej?

Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej

Na wyposażenie kuchni składa się kilka drobniejszych i kilka zdecydowanie większych elementów, których nie może zabraknąć, aby personel w kuchni gastronomicznej mógł bezproblemowo i szybko pracować. Sprzęt powinien być odpowiednio dopasowany do specyfiki i wielkości lokalu. Wszystko zależy od tego jaki charakter ma mieć lokal. Jeśli będzie to restauracja ze zwykłym menu, niezbędna będzie kuchenka, która posiada co najmniej 6 palników, jednak dla pizzerii niezbędny będzie dobry piec do wypiekania ciast. Jeśli restauracja chce serwować desery, bądź będzie to kawiarnia, niezbędne będą szafy lub stoły chłodnicze. Niezależnie od wszystkiego podstawowym wyposażeniem będą urządzenia do termicznej obróbki. Większość właścicieli restauracji stawia na przemysłowe kuchnie gazowe, które charakteryzują się dużą wydajnością i dają możliwość przygotowywania wielu różnych posiłków naraz. W kwestii mebli do kuchni gastronomicznej na pewno należy unikać tych zrobionych np. z drewna, ponieważ na dłuższą metę nie nadadzą się. Podstawowe urządzenia do obróbki termicznej oraz meble w każdym wyposażeniu kuchni gastronomicznej będą mniej więcej takie same, tak różnić na pewno będą się dodatkowe sprzęty elektroniczne, w których wyposażenie będzie zależne od potrzeb lokalu. Do takie specjalistycznego, dodatkowego sprzętu należeć mogą patelnie uchylne, roboty kuchenne, pakowarki próżniowe, wszelkiego rodzaju miksery, frytkownice itp. Urządzając kuchnie gastronomiczną dobrze jest pamiętać o tym, aby wyposażyć ją w zmywarkę, ponieważ ręczne mycie naczyń na dłuższą metę może okazać się zbyt ciężkie.

wyposażenie kuchni

Jak dobrać sprzęt i wyposażenie kuchni?

Wybierany sprzęt do kuchni zależy od rodzaju lokalu. Oto kilka wskazówek na co warto zwrócić uwagę wybierając profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej :

  • Piece konwekcyjno – parowe – większość mniejszych kuchni wyposaża się w kuchenki 6 palnikowe, te większe decydują się na 8 palnikowe, aby móc obsłużyć większą ilość klientów. Gastronomie, które zajmują się cateringiem i obsługą różnych imprez okolicznościowych stawiają na piece konwekcyjno – parowe, ponieważ są one bardzo wydajne i wielozadaniowe. Można na nich robić wszystko do pieczenia, przez blanszowanie, po gotowanie na parze. Jedynym ich minusem, jest to, że w jednym momencie wszystkie posiłki muszą podlegać tej samej obróbce.
  • Meble nierdzewne – najlepiej sprawdzającymi się meblami w kuchni gastronomicznej sprawdzają się te wykonywane ze stali nierdzewnej, ponieważ zapewniają one najlepszą ochronę i są najbardziej odporne na panującą w kuchni wilgoć i unoszącą się wszędzie parę wodną. Dodatkowo, takie meble są bardzo odporne na bakterie, łatwe w utrzymaniu czystości i służą przez lata.
  • Zmywarki gastronomiczne – ręczne mycie naczyń w momencie, kiedy firma zdobywa coraz większą ilość klientów okazuje się zbyt czasochłonne. Najlepiej zaopatrzyć lokal w specjalistyczną zmywarkę gastronomiczną, dzięki której proces zmywania będzie znacznie przyspieszony.
  • Pakowarki próżniowe – coraz częściej korzysta się z opcji brania jedzenia na wynos z lokali lub zdarza się, że klienci nie dojedzą posiłku na miejscu i nie chcą go marnować, dlatego proszą o opcję zapakowania jedzenia na wynos, z tego powodu, warto zaopatrzyć lokal w pakowarkę próżniową, ponieważ dzięki niej, klient będzie mógł dłużej przechowywać posiłek.
  • Szafy chłodzące – lodówka przeciętnych rozmiarów może okazać się za mała do zmieszczenia całej żywności w lokalu, dlatego lepszym rozwiązaniem będą profesjonalne urządzenia przemysłowe – szafy chłodzące.

Planując kuchnię warto zapoznać się z ofertą i inspiracjami na stronie https://comitor.pl